DIY - zrób to sam

Świetne pomysły

Noodles z kurczakiem i kapustą:

pierś z kurczaka,
ciemny sos sojowy,
odrobina wina ryżowego, wytrawnego cherry lub innego wina wytrawnego ;)
pół łyżeczki soli,
pieprz

duży ząbek czosnku,
2-3 zielone cebulki.
kapusta pekińska,
sezam
makaron chiński typu noodle

Pierś z kurczaka pokroić w małe kostki, polać sosem sojowym, skropić winem, posolić, popieprzyć i odstawić do zamarynowania na 20 minut.
W tym czasie ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu i odcedzić.
Na woku rozgrzać trochę oleju (najlepiej sezamowego) i wrzucić posiekany czosnek. Smażyć przez chwilę, po czym dodać zamarynowanego kurczaka. Mięso usmażyć i zdjąć z woka.
Poszatkować kapustę i posiekać cebulkę. Ponownie rozgrzać woka i wlać trochę oleju. Wrzucić cebulkę, a po chwili kapustę. Smażyć mieszając około 2 minuty i zdjąć z woka.
Odcedzony makaron wrzucić na rozgrzany olej (musi być go trochę więcej, żeby makaron nie przywierał), smażyć przez chwilę, po czym dodać mięso i kapustę. Wszystko wymieszać i skropić sosem sojowym. Na koniec posypać garścią przyprażonych ziaren sezamu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation