Kuchnia

Desery

Mleczna kanapka w wersji light.

2 łyżki otrębów owsianych
1 łyżka zarodków pszennych
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka naturalnego serka homogenizowanego
1 łyżka cukru/słodzika/syropu z agawy
2 łyżeczki kakao o niskiej zawartości tłuszczu.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Powstanie nam niezbyt gęsta kakaowa masa. Wylewamy ją do pojemniczka, którego można używać w mikrofalówce i podgrzewamy przez 3-4min. (u mnie na mocy 700W). Błyskawicznie powstanie nam pulchna bułeczka, którą odstawiamy do ostygnięcia.

Składniki na masę:

1 op. naturalnego serka homogenizowanego (150g)
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w kilku łyżkach ciepłego mleka
2 kosteczki gorzkiej czekolady
2 łyżeczki słodzika/cukru/syropu z agawy.
Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach ciepłego mleka. Mieszamy z serkiem, jogurtem, czymś dla osłody i startymi wiórkami gorzkiej czekolady (można pokroić w małe kawałeczki). Odstawiamy do lodówki do stężenia.

Gdy masa się schłodzi a bułeczka ostygnie, przekrawamy ją na pół i przekładamy masą straciatella. Wkładamy do lodówki i z cieknącą ślinką czekamy, by masa zupełnie zgęstniała a smaki się połączyły.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation