Kuchnia

Kulinaria

Jajko zapiekane w maślanej bułeczce


Składniki

Farsz maślanej bułeczki
jajko 1 szt.
śmietana 1 łyżeczka
masło Lurpak Klasyczne 1/2 łyżeczki
parmezan 1 łyżeczka
ulubiona zielenina (szczypiorek, pietruszka) 1 łyżeczka
sól, pieprz szczypta



Jak przygotować

Powyższe składniki wystarczą na przygotowanie jednej porcji.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Odkrajamy górę maślanej bułeczki i delikatnie usuwamy wnętrze. Bułeczkę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Górę bułki odkładamy.
Do środka wbijamy jajko, posypujemy je zieleniną, dodajemy śmietanę i masło. Doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Posypujemy parmezanem.
Pieczemy do momentu, aż bułka będzie przyrumieniona a jajko delikatnie ścięte (około 20 minut).
Po około 15 minutach wkładamy do piekarnika górę bułki i podpiekamy. Przed podaniem zarumienioną górę układamy na bułeczce.

Smacznego!!

p.s Ja się pokusiłam o upieczenie domowych maślanych bułeczek - wyszły cudnie!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation