Kuchnia

Kulinaria

Zupa na przeziębienie
Składniki (na 4-5 porcji)

Z 10 średnich ziemniaków
4 średnie marchewki
1/4-1/2 bulwy selera
kilka łyżek oliwy z oliwek
M kawałek świeżego imbiru (3-4 cm)
duża główka czosnku (lub półtorej małej)
2 średnie cebule
garstka listków świeżej szałwii
1/3 łyżeczki sproszkowanego chili
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
W 1 l wody
sól
D sok z cytryny (do smaku)
O 1/3 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki
W garnku z grubym dnem rozgrzać kilka łyżek oliwy, wrzucić pokrojone w piórka cebule i lekko poddusić, wrzucić obrane ząbki czosnku*. Podsmażać chwilę, mieszając od czasu do czasu i uważając, by cebula i czosnek się nie przypaliły. Dodać pokrojone w kostkę marchewki, seler i ziemniaki, a następnie obrany i drobno posiekany świeży imbir oraz świeżą szałwię.

Całość zalać wodą i gotować pod przykrywką do miękkości warzyw. Gotową zupę zblendować na krem, doprawić sokiem z cytryny i mieloną słodką papryką. Dla zachowania przemian wlać kilka kropel oliwy albo dodać do smaku stewię (jedną kroplę stewii fluid lub szczyptę sproszkowanej). Doprawić pieprzem oraz sproszkowanym chili, posolić. Podawać gorącą.

Przygotowałam dodatkowo szałwiowo-czosnkowe grzanki, czyli kromki chleba pokrojone w drobną kostkę i przyrumienione na oliwie z dodatkiem szałwii oraz czosnku. Smacznego! I na zdrowie!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation