Kuchnia

Kulinaria

Twarogowa tarta z truskawkami
Składniki
ciasto
mąka pszenna - 2 szklanki
cukier - 1/4 szklanki
twaróg (typu "serek wiejski") - 3/4 szklanki
masło - 4 łyżki
sól - duża szczypta (co najmniej 1/4 łyżeczki)
nadzienie
truskawki - 1/2 kg
skórka z cytryny - otarta z 1 owocu
cukier - 2-3 łyżki
mąka ziemniaczana - 2 łyżeczki
jajko - 1 szt
Sposób przygotowania
W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól, dodaj serek i krótko zmiksuj (mikserem lub malakserem), dodaj zimne, pocięte w małe kawałki masło, ponownie wymieszaj, następnie szybko wyrób ciasto. Zawiń je w foliowy woreczek, schowaj na 30 minut do lodówki.
Truskawki umyj i oczyść z szypułek, wymieszaj z mąką ziemniaczaną i skórką cytrynową.
Ciasto rozwałkuj na placek o grubości ok. 3 mm. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Owoce wymieszaj z cukrem, ułóż na środku ciasta, pozostawiając wokół ok 5 cm wolnej przestrzeni. Brzegi ciasta zawiń do środka, aby utworzyły wyższy brzeg i zachodziły na truskawki. Posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Piecz w temp. 180 oC ok. 40 minut. Przed podaniem ostudź.
źródło:http://kuchniaagaty.pl/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation