Kuchnia

Makaron, kluski i pierogi

Kluski śląskie
Składniki:

ziemniaki ugotowane (1 część)
mąka ziemniaczana (¼ części)
Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub dokładnie ugnieść tłuczkiem. Wyrównać powierzchnię. Z uformowanej masy ziemniaczanej wyjąć ¼ ziemniaków i w to miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Następnie z powrotem włożyć wyjętą wcześniej część ziemniaków i zagnieść ciasto.

Z wyrobionego ciasta lepić kulki dowolnej wielkości, moje miały około 3 cm średnicy. W każdej z nich kciukiem zrobić wgłębienie.

W garnku zagotować wodę z solą. Do gotującej się wody wrzucić kluski. Gotować około 2 - 3 minuty od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię wody.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation