Kuchnia

Przepisy

Wytrawna zupa-krem z marchewki i jabłka

Zamieniłam pomarańcze na jabłko i wyszła też całkiem smaczna zupa.
Mój mały tester 4-letni w pełni ją zaakceptował a to dobry znak ;-)
Bardzo polecam, zupa jest szybka w wykonaniu, lekka i pożywna, z dużą zawartością
zdrowych pektyn i beta karotenu czyli idealna na wiosnę.
W smaku słodkawa ale nie słodka, lekko kwaskowa i lekko korzenna.
Przepis z malutkiej książki pełnej przepisów, wyszperanej na kiermaszu -
"Kuchnia dietetyczna 1001 przepisów" (przepis z moją lekką modyfikacją).


A już wkrótce pierwsze przepisy z Diety Pięciu Przemian. Zapraszam.

• 4 spore marchwie
• 1 duże jabłko
• 8 cm kawałek pora
• 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej (użyłam Prymat)
• 1 łyżka miodu akacjowego
• 750 ml wody
• 1 łyżka oliwy,
• sól, pieprz


Por kroimy w krążki. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki.
Jabłko obieramy i kroimy w cząstki.
Obsmażamy wszystko na łyżce oliwy i miodu. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką.
Zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 30 minut.
Miksujemy blenderem na gładki krem. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
Podałam z cząstkami jabłka do chrupania.


zufikowo: Wytrawna zupa-krem z marchewki i jabłka
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation