Kuchnia

Przepisy

Krem cukiniowo-pieczarkowy

Składniki:

150 g pieczarek
2 ząbki czosnku
1 cebula
700 g cukinii
400 ml bulionu warzywnego
listek laurowy
sok z cytryny
150 g topionego serka śmietankowego
sól, pieprz


Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, usmażyć na oleju. Zdjąć z patelni i odłożyć. Czosnek i cebulę posiekać i podsmażyć na oleju pozostałym ze smażenia pieczarek, po czym przełożyć je do garnka, dorzucić obraną i pokrojoną w kostkę cukinię oraz część pieczarek. Całość zalać bulionem, dolewając jeszcze 200 ml wody. Wcisnąć sok z cytryny, wrzucić listek laurowy, doprawić solą i pieprzem, gotować 15 minut. Wyjąć listek i wszystko zmiksować. Dodać pokrojony serek topiony i podgrzewając zupę na małym ogniu mieszać aż serek się rozpuści.
Zupę podawać z grzankami i wcześniej odłożonymi pieczarkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation