Kuchnia

Przepisy

Przepis na ciasto czekoladowe z cukinią!

Składniki:
1 szklanka mąki
½ szklanki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
1 szklanka cukru
2 łyżki masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki mocnej kawy
3 jajka
2 szklanki tartej na dużych oczkach cukinii (ze skórką)
1 szklanka posiekanej gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:
Połącz ze sobą mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól.
W drugiej misce utrzyj masło z cukrem. Dodaj wanilie, kawę i stopniowo jajka.

Cukinie połącz z czekoladą. Dodaj część suchej mieszanki. Mieszaj. Cukinia powinna oblepić się mąką.

Pozostałą cześć suchej mieszanki dodaj do maślano, jajecznej masy. Dokładnie połącz składniki. Dodaj cukinie, mieszaj drewnianą łyżką.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Formę wysmaruj masłem, przelej na nią gęste ciasto czekoladowe z cukinią. Piecz 40 - 50 minut. Patyczkiem sprawdzaj, że stopień wypieczenia ciasta.

Ciasto czekoladowe z cukinią świetnie smakuje jeszcze ciepłe, posypane cukrem pudrem. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation