Kuchnia

Przepisy zupy i dipy

Barszcz chrzanowy z pieczoną białą kiełbasą

3 upieczone białe kiełbasy,
0,5 kg wędzonego boczku pokrojonego w plastry,
1 duża cebula + 1 malutka,
0,5 litra żuru (zakwasu),
150 g chrzanu tartego,
3 ząbki czosnku,
sól, biały pieprz,
3-4 łyżki śmietany 18%,
4 jaja ugotowane na twardo,
3-4 liście laurowe,
25 dkg ziemniaków obranych, pokrojonych na ćwiartki,
6 g suszonego majeranku,
olej do smażenia,
świeży majeranek do posypania

Boczek zalać 2 litrami wody i gotować ok. 30 min. małą cebulę opalić nad gazem (układam ją na najmniejszym palniku i na małym ogniu pozwalam jej się całkowicie zwęglić z zewnątrz). opaloną przełożyć do gotującego się wywaru zboczkiem i gotować ok. 5 minut. następnie wyjąć ugotowany boczek, a na jego miejsce wrzucić ziemniaki. ugotowany boczek pokroić w drobną kostkę. na patelni usmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, dodać majeranek i boczek, przesmażyć, przełożyć do wywaru. gdy ziemniaki będą miękkie wlać zakwas na żur, gotować mieszając od czasu do czasu. z ugotowanych na twardo jaj wyciągnąć żółtka (białka odłożyć na bok) i przełożyć je do miski. białka drobno posiekać. do żółtek dodać kilka łyżek wywaru i je rozgnieść. do roztartych żółtek dodać 3-4 łyżki śmietany. ponownie wlać niewielką ilość wywaru do żółtek, a następnie przelać masę żółtkową do barszczu. wymieszać. do barszczu dodać pokrojone białka. na samym końcu dodać chrzan. doprawić solą i mielonym białym pieprzem.
na dnie talerza ułożyć kiełbasę, zalać barszczem razem z ziemniakami i skwarkami. posypać posiekanym świeżym majerankiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation