Kuchnia

pyszności

Pasztet z ciecierzycy po polsku
z suszonymi grzybami, ogórkiem kiszonym i siemieniem lnianym


Składniki na około 16 pasztecików:

3/4 szklanki suchej ciecierzycy, namoczonej przez noc w wodzie
pół małej cebulki
pół małej pietruszki
pół małej marchewki
3 spore ogórki kiszone
dwie łyżki musztardy
płaska łyżka suszonych grzybów zmielonych w młynku
łyżeczka suszonej pietruszki
łyżeczka suszonego koperku
pół łyżeczki majeranku
pół łyżeczki ziołowego pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
ząbek czosnku
dwie łyżki bułki tartej
trzy łyżki siemienia lnianego
olej
sól i czarny pieprz


Przygotowanie:

Namoczoną przez noc ciecierzycę gotuję do miękkości na małym ogniu.
W międzyczasie pietruszkę i marchewkę trę na tarce, cebulkę drobno kroję i podsmażam na patelni na sporej ilości oleju. Kiedy warzywa będą bardzo miękkie a cebulka szklista zdejmuję warzywa z ognia.
Miękką ciecierzycę odcedzam, mieszam z warzywami, bułką tartą i doprawiam suszonymi grzybami, musztardą, czosnkiem i resztą przypraw. Następnie blenduję wszystko na gładką masę, próbuję i doprawiam jeszcze według uznania solą i pieprzem, ewentualnie dodaję więcej przypraw. Na sam koniec dodaję pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone i wszystko dokładnie mieszam - jeśli masa jest sucha, dodaję jeszcze 2-4 łyżki oleju.
Piekarnik nagrzewam do 200 stopni, wgłębienia w foremce do muffinek smaruję delikatnie olejem i do każdego nakładam pasztet. Na koniec wszystkie paszteciki posypuję siemieniem lnianym i piekę je przez 15-20 minut. Zajadam z razowym chlebem, cebulką i ogórkiem kiszonym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation