Kuchnia

Kuchnia

Gyros inaczej
SKŁADNIKI

1 podwójny filet z kurczaka

1 torebka przyprawy kebab - gyros

1 brokuł

4 jajka

3 łyżki majonezu

3 łyżki jogurtu naturalnego

1/2 szklanki wody

Filet kroimy w kostkę lub cienkie paski i wrzucamy na rozgrzana patelnię, dodajemy wodę i przyprawę i smażymy do chwili gdy cała woda odparuje. Brokuł dzielimy na różyczki i wrzucamy do wrzącej wody (posolonej i posłodzonej). Gotujemy aż warzywo zmięknie, ale nie może się rozgotować, następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą - dzięki temu brokuł pozostanie fantastycznie zielony :-) Jajka gotujemy na twardo, a po przestudzeniu kroimy każde na 8 kawałków. Majonez dokładnie mieszamy z jogurtem.
Teraz przygotujcie regularną salaterkę, tzn. w kształcie wala lub sześcianu, ale to tylko sugestia, by ładnie się prezentowało. Świetnie smakuje z każdego kształtu :-)
Składniki układamy w salaterce warstwowo: mięso, brokuł, jajka, a na końcu polewamy przygotowanym sosem. Można również ozdobić posiekanym koperkiem lub odrobiną sproszkowanej słodkiej papryki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation