Kuchnia

Kuchnia

Sernik na zimno z prażonymi jabłkami

Składniki:
* spód:
- 400g herbatników lub ciasteczek degestive
- 1 łyżka cukru lub cukru pudru
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka mielonego imbiru
- 150g masła

- 3 średniej wielkości jabłka
- mielony cynamon

* masa:
- 400g kremowego białego serka (np.Philadelphia, Mój Ulubiony etc.)
- 150-200g cukru pudru
- 5 płaskich łyżeczek żelatyny
- 150ml soku jabłkowego
- 500ml śmietany kremówki
* galaretka jabłkowa:
- 500ml soku jabkłowego
- 3 łyżeczki żelatyny
Herbatniki/ciastka pokruszyć na proszek, dodać cukier, cynamon i imbir. Wymieszać. Dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Wysypać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie wylepić jej dno.
Schłodzić w lodówce przez 20-30 minut.

Jabłka obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Uprażyć z cynamonem i niewielką ilością wody. Można dodać cukier, jeśli jabłka są za mało słodkie. Przestudzić. Wyłożyć na schłodzony spód. Wsadzić do lodówki.

Do miski wsadzić serek, cukier puder i zmiksować do połączenia się składników.
Sok jabłkowy (150ml) wlać do garnka, dodać żelatynę i podgrzewać na małym ogniu, do rozpuszczenia się żelatyny. Sok nie może się zagotować! Delikatnie przestudzić.
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać schłodzony sok i zmiksować do połączenia się składników. Stopniowo dodawać do ubitego serka, za każdym razem mieszać łyżką lub szpatułką.

Masę serowo-śmietanową wylać na ciasteczkowo-jabłkowy spód. Wsadzić do lodówki do lekkiego ścięcia (ok 1-2h).
Pozostały sok jabłkowy zagotować. Zdjąć z ognia i od razu dodać żelatynę i mieszać do połączenia się soku z żelatyną. Ostudzić i schłodzić.
Lekko tężejącą galaretkę jabłkową wylać na masę serową. Schłodzić w lodówce min. 12h.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation