Kuchnia

ciasta, babeczki i inne

Pachnące wanilią kruche ciasteczka doskonale pasują do poobiedniej kawy lub herbaty.

Ciasteczka maślane

Składniki:
100 g masła
200 g cukru
1 jajo
1 laska wanilii
2 łyżki brandy
280 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Ubić mikserem masło z cukrem. Rozciąć laskę wanilii i zeskrobać nożem czarne nasionka. Dodać do masła razem z jajem i brandy. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać do masy maślanej i miksować krótko, tylko aż składniki się połączą. Podzielić na dwa placki, zawinąć w folię i schłodzić. Rozwałkować, aby miały grubość 3 mm, wyciąć kształty i ułożyć na natłuszczonym pergaminie. Piec przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Ciastka nie powinny zbrązowieć.

Autor: Agnieszka Kręglicka
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation