Kuchnia

ciasta, babeczki i inne

Maślane ciasteczka z orzechami - Na słodko - LEŚNY ZAKĄTEK - bloog.pl

Przepis na ciasteczka z rodzinnego zeszytu mojego ząbkowickiego sąsiada Daniela. Zapisane, jako ciasto wyciskane. W wykonaniu przepisu zagubiło się masło a ciasteczka wyciska się szprycą do tortów. Z niedokładnością przepisu poradziłam sobie, zamieniłam mąkę pszenną zwykłą na orkiszową a orzechów nie mieliłam tylko pokroiłam nożem. Tak powstały przepyszne ciasteczka.

Po upieczeniu trzeba poczekać aż wystygną na blasze, zanim je zdejmiemy, aby się nie połamały.

Polecam:)

Maślane ciasteczka z orzechami

Potrzebujemy:

300g miękkiego masła,
250g miałkiego cukru,
250g mąki orkiszowej jasnej,
250g mąki ziemniaczanej,
200g pokrojonych orzechów laskowych,
2 torebki cukru z prawdziwą wanilią,
2 żółtka,
szczyptę soli.

Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Stopniowo dodajemy wymieszane mąki z cukrem waniliowym i odrobiną soli. Łączymy składniki dokładnie, na koniec dodając pokrojone orzechy przyprażone wcześniej na suchej patelni.

Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą zawijamy w folię spożywczą i formujemy, tworząc okrągłe batony z ciasta. Wkładamy do lodówki, aby stężało.

Ciasto odwijamy z foli i ostrym nożem tniemy na kawałki grubości 1cm. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w nagrzanym piekarniku do 180st. do zrumienienia.

Z tej ilości składników wychodzi około50 sztuk ciasteczek o średnicy około 6cm.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation