Kuchnia

kuchnia

Pizza z mozzarellą

Składniki: 30 dag mąki, 20 g drożdży, pół szklanki letniej wody, pół łyżeczki soli, łyżka miękkiego masła, pół kilograma pomidorów, 10 dag cienkich plasterków salami, 20 dag mozzarelli, suszone oregano, bazylia i rozmaryn, dwie łyżki oleju

Wykonanie: mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie, dodać pokruszone drożdże, trochę wody i delikatnie wymieszać rozczyn z niewielką ilością mąki. Następnie odstawić do wyrośnięcia na kwadrans pod przykryciem. Wyrobić ciasto drożdżowe, dodając do mąki z rozczynem pozostałą wodę, sól i masło. Gładkie, odstające od ręki ciasto zagniatać przez 10 minut, po czym ponownie odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem na pół godziny. Z ciasta uformować okrągłe placki o grubszych brzegach i układać je na blasze. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Sparzyć pomidory, obrać je ze skórki i pokroić w grubą kostkę. Cząstki pomidorów rozłożyć razem z plasterkami salami na plackach. Wszystkie pizze posypać ziołami, skropić olejem i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia, a potem piec przez około 25 minut w gorącym piekarniku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation