Kuchnia

kuchnia

Orzechowa impresja
Ciasto orzechowe
10 jaj
25 dag orzechów włoskich mielonych
15 dag cukru
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Dodać mielone orzechy, mąkę z proszkiem do pieczenia i sok z połowy cytryny. Białka ubić na sztywno, dodać do ciasta i całość lekko zamieszać. Wyłożyć na blaszkę (24x42cm), posmarowaną i wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175 stopni około 40 minut.

Wkładka orzechowa
25 dag orzechów grubo pokrojonych
5 białek
1 szklanka cukru
1 łyżka miodu
1 łyżka mąki
1 łyżka maki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie

Białka ubić z cukrem, dodać resztę składników i piec na blaszce tej samej wielkości co biszkopt. Ciasto piec na papierze i papier zdjąć jeszcze z gorącego placka. Piec w temperaturze 175 stopni około 25 minut.

Krem
1,5 szklanki mleka
5 żółtek (z wkładki orzechowej)
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
2 kostki masła (margaryna+masło)
2 łyżki kakao

Wykonanie

Z mleka, cukru, żółtek i maki ziemniaczanej ugotować budyń - odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na gładko, dodawać po łyżce budyniu. Utrzeć na pulchną masę. Można dodać kieliszek spirytusu. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao. Odłożyć 2-3 łyżki kremu do dekoracji.

Składanie ciasta

Połowa ciasta orzechowego - krem biały - wkładka orzechowa - krem z kakao - druga połowa ciasta orzechowego - dekoracja
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation