Kuchnia

Food

Sernik z białą czekoladą

Składniki na spód - tortownica o średnicy 23 cm:

300 g pokruszonych herbatników razowych - użyłam ciasteczek zbożowych
100 g brązowego cukru - pominęłam
150 g stopionego i schłodzonego masła

Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową, również z zewnątrz, najlepiej podwójnie, tak by torownica była dokładnie zabezpieczona przed wodą. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.

Składniki na masę serową:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową!

135 g białej czekolady
135 g jogurtu naturalnego
2 jajka
laska wanilii
skórka otarta z cytryny
400 g twarogu trzykrotnie zmielonego
90 g cukru

Czekoladę drobno posiekać, wymieszać z jogurtem w metalowej miseczce. Wstawić do większego naczynia wypełnionego wrzątkiem i mieszać do rozpuszczenia się czekolady. Jajka lekko ubić, dodać ziarenka z laski wanilii i skórkę z cytryny. W osobnej miseczce na najniższych obrotach utrzeć twaróg z cukrem. Dodać ciepłą mieszankę jogurtu z czekoladą, ucierać 2-3 minuty. Dodać masę jajeczną, zmiksować do połączenia się składników. Wylać na ciasteczkowy spód, wyrównać.
Zabezpieczoną tortownicę umieścić w naczyniu żaroodpornym. Wlać wrzątek do 3/4 wysokości tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 40 minut.


Składniki na śmietanowy wierzch:

100 g białej czekolady
350 g gęstej kwaśnej śmietany
120 g śmietanki 36%

Czekoladę posiekać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciepłą zmiksować ze śmietanami. Posmarować sernik i ponownie wstawić do piekarnika, piec 5 minut. Wyciągnąć i wystudzić. Następnie schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation