Design

Design

Miętusek - czekoladowe ciasto z miętowo - budyniowym kremem z landrynkami

SKŁADNIKI:
CIASTO:
- jajko - 3 szt
- cukier - 0,5 szklanki
- mąka - 0,5 szklanki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- kakao - 1 łyżka
WARSTWA MIĘTOWA:
- landrynki miętowe - 180 g
- woda - 1/4 szklanki
- budyń śmietankowy - 1 op
- mleko - 360 ml
- masło - 150 g
- cukier - 2 łyżki
WARSTWA ŚMIETANOWA :
- galaretka agrestowa - 1 op
- śmietana 36% - 200 g
DODATKOWO:
* herbatniki - ok. 20 szt
* czekolada - 20 g


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Oddzielamy białka od żółtek.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier.

Dodajemy żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao.

Delikatnie mieszamy łyżką aż składniki się połączą.

Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach ok. 20×20.

Pieczemy 20 minut / 180C.

Zostawiamy do ostudzenia.



WARSTWA MIĘTOWA:

Landrynki wkładamy do garnka.

Zalewamy wodą i podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż cukierki się rozpuszczą
( a rozpuszczą się na pewno! )
W 1/2 szklanki mleka rozrabiamy budyń z 2 łyżkami cukru a resztę mleka zagotowujemy.

Do gotującego wlewamy budyń z cukrem oraz syrop z landrynek i gotujemy do momentu zgęstnienia – cały czas mieszając.

Pozostawiamy do przestudzenia.

Masło ucieramy i po łyżce dodajemy przestudzony budyń.

Miksujemy aż powstanie jednolita masa kremowa.

Rozprowadzamy ją na upieczonym biszkopcie.

Pokrywamy warstwą herbatników.



WARSTWA ŚMIETANKOWA:

Galaretkę agrestową rozpuszczamy w około 3/4 szklanki wrzątku.

Dokładnie rozrabiamy.

Śmietanę ubijamy na sztywno.

Łączymy z ostudzoną i tężejącą lekko galaretką.

Masą pokrywamy herbatniki.

Posypujemy gęsto startą drobno czekoladą i zdobimy listkami mięty!

Zostawiamy w lodówce do przegryzienia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation