Kuchnia

wypr

drożdżówki z truskawkami

Składniki:
(ok. 20 bułeczek)

600 g mąki
szczypta soli
2 op suchych drożdży (lub 50 g świeżych)
140 g cukru
1 czubata łyżeczka mielonego kardamonu
3 jajka (rozkłócone)
100 g masła
100 ml ciepłego mleka
1 op cukru waniliowego
1 dżem truskawkowy nisko słodzony (najlepiej domowy)

lukier:
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka śmietany 18%


Rozpuść i przestudź masło. Do dużej miski wrzuć wszystkie składniki i dobrze zagnieć ciasto (ja użyłam miksera ze spiralkami). Jeśli używasz świeżych drożdży, odlej odrobinę mleka i w niej zrób rozczyn dodając łyżeczkę cukru i szczyptę mąki. Jak drożdże zaczną pracować zagnieć ciasto.

Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
Podziel ciasto na 2 części, rozwałkuj na prostokąt i posmaruj cienko dżemem. Pamiętaj że jeśli dasz go za dużo, to podczas pieczenia zwyczajnie wypłynie. Ułóż na blasze, przykryj ściereczką i odstaw na ok 15 min aż lekko podrosną.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180′C przez ok 12 min (aż wyrosną i lekko się zrumienią).

W małej miseczce wymieszaj cukier puder i śmietaną. Gotowym lukrem posmaruj gorące bułeczki i zostaw do wystygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation