Kuchnia

Kulinaria

niebo na talerzu: Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński
Zawsze myślałam, że obowiązkowym dodatkiem tej zupy jest fasola. A barszcz ukraiński na Ukrainie nie jest gotowany z tym warzywem. Ten z fasolą nosi nazwę "czernihowski". Wspólnym elementem jest dodatek czosnku i kapusty. Słodko-kwaśne połączenia lubię. Zatem na taką zupę przepis podaję.






Składniki:

- pasek żeberek wieprzowych lub trzy udka z kurczaka
- trzy duże lub cztery mniejsze buraki
- 0,25 dag białej fasolki Jaś
- dwie marchewki
- pietruszka
- kawałek selera
- pół cebuli
- połowa pora
- kawałek białej kapusty
- ząbek, dwa czosnku
- 4 ziemniaki
- łyżka koncentratu pomidorowego lub pół puszki pomidorów bez skórki
- pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
- łyżka mąki
- sól, pieprz
- 3-4 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- zielona pietruszka do posypania

Fasolkę namocz na noc lub zagotuj i odstaw na 2 godziny do napęcznienia. Ugotuj do miękkości w tej samej wodzie z dodatkiem listków laurowych.
Mięso zalej zimną wodą i doprowadź do wrzenia, gotuj pod przykryciem na małym ogniu do całkowitej miękkości (ok.1-1,5 godziny). Dodaj pokrojone w kostkę lub słupki warzywa (oprócz buraków) i przyprawy. Buraki obierz i piecz każdy osobno w aluminiowej folii w piekarniku w temperaturze ok. 200 st. przez godzinę. Jeśli są duże - przekrój każdy na pół. Po upieczeniu zetrzyj na tarce lub pokrój w cienkie słupki. Wyjmij z wywaru mięso, jeśli lubisz pływające w zupie mięsne kawałki, pokrój i dodaj z powrotem do garnka. W ilości takiej jak chcesz. Dorzuć też ugotowaną fasolkę i koncentrat pomidorowy lub pogniecione widelcem na kawałki pomidory z puszki. Śmietanę wymieszaj z mąką, dodaj łyżkę wywaru. Dodaj do garnka pokrojone buraki, zmniejsz gaz i wlej śmietanę. Sprawdź czy zupa jest wystarczająco kwaśna, jeśli mało, możesz dodać soku z cytryny. Nie doprowadzaj do wrzenia, ponieważ buraki stracą wtedy kolor.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation