Kuchnia

potrawy wytrawne

Kremowa zupa kukurydziana z serem bleu / Creamy corn soup with bleu cheese | Chili & Tonka

Kremowa zupa kukurydziana z serem bleu

Składniki {dla 2 – 4 osób}

400g kukurydzy z puszki
1 szalotka lub mała cebula
10g masła
500ml mleka
60g sera bleu (np. fourme d’Ambert, bleu des Causses) + kilka kawałków do dekoracji
2 gałązki natki pietruszki
sól i pieprz
Przygotowanie:

Odłóż kilka ziaren kukurydzy do dekoracji, a resztę (wraz z płynem) dokładnie wymieszaj blenderem.
Obierz i drobno posiekaj szalotkę.
W garnku rozgrzej masło i zeszklij szalotkę.
Dodaj kukurydzę i mleko, dopraw do smaku. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień.
Ser pokrój na kawałki i dodaj do zupy. Gotuj na małym ogniu, aż ser się rozpuści – około 5 minut.
Podawaj gorącą zupę udekorowaną kawałkami sera, kukurydzą i posiekaną natką, smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation