Kuchnia

potrawy wytrawne

What's cooking?: Śniadanie Mistrzów. Szakszuka.

składniki,
2 porcje:

1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
1 cebula pokrojona w plasterki
1 papryka czerwone pokrojona w kostkę
1 papryka żółta pokrojona w kostkę
1 łyżeczka suszonej papryki
1/2 łyżeczki suszonego chili
puszka pomidorków pelati pokrojonych w kostkę
2 jajka
sól i pieprz
kilka gałązek świeżej pietruszki

dodatkowo:
1 duża patelnia lub dwie małe





przygotowanie:
Oliwę podgrzać na patelni i wrzucić na nią cebulę, zeszklić, dodać papryki i smażyć do miękkości. Doprawić suszoną papryką i chili w proszku i smażyć przez 3 minuty. Dodać pomidory i smażyć kolejne 2 minuty. Przyprawić solą i pieprzem. W masie zrobić drewnianą łyżką dwa zagłębienia. Do każdego zagłębienia wbić jajko i smażyć do uzyskania ulubionej konsystencji (ja włożyłam patelnie na 3 minuty do nagrzanego piekarnika z funkcją grilla). Posypać słodką papryką i posiekana pietruszką. Najlepiej podawać od razu.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation