Kuchnia

tarty zapiekanki na słono

Zapiekanka z bakłażana - musaka - UgotujmyTo.pl
Zapiekanka z bakłażana – musaka

Składniki (6-8 porcji):

500 g mielonej wołowiny lub baraniny
3 bakłażany
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka mielonej kolendry
0,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 puszki pomidorów
2 łyżki puree pomidorowego
100 ml wina czerwonego lub bulionu
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka oregano
sól, pieprz
olej rzepakowy do smażenia

Sos:

20 g mąki
20 g masła
400 ml mleka
szczypta gałki muszkatołowej
kilka liści laurowych i kilka ziaren pieprzu
50g lub więcej startego parmezanu

1. Na patelni przesmażyć na odrobinie oleju rzepakowego mięso i przełożyć je do większego rondelka.

2. Posiekaną cebulę i czosnek podsmażyć na oleju aż zmiękną – na małym ogniu, żeby nie spalić czosnku – pod koniec dodać zioła prowansalskie i oregano. Przełożyć do rondelka z mięsem.

zapiekanka z baklazana

3. Dodać do mięsa pomidory z puszki, puree, wino lub bulion, sól, pieprz, paprykę, cynamon, kolendrę i kmin. Całość dusić na małym ogniu 30-40 min od czasu do czasu mieszając.

zapiekanka z baklazana zapiekanka z baklazana

4. Bakłażany pokroić w plastry i posypać solą. Odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie opłukać w zimnej wodzie i osuszyć ręcznikiem papierowym. Lekko posmarować olejem rzepakowym każdy kawałek z dwóch stron i smażyć na patelni grillowej każdą stronę aż zrobi się miękka.

zapiekanka z baklazana

5. Naczynie żaroodporne 30×20 cm wysmarować olejem. Wyłożyć 1/3 plastrów bakłażanów a na to połowę mięsa. Na mięso wyłożyć kolejną część bakłażanów a na to drugą część mięsa. Na wierzchu ostatnią warstwę bakłażanów a na nie sos beszamelowy. Przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30 minut a następnie zdjąć folię i zapiekać aż wierzch się zrumieni.

zapiekanka z baklazana zapiekanka z baklazana

6. Sos: Mleko wlać do rondelka, dodać kilka ziaren pieprzu, 1-2 liście laurowe i szczyptę mielonej gałki muszkatołowej i mocno podgrzać a następnie zostawić pod przykryciem do wystygnięcia. Przecedzić. W rondelku rozpuścić masło i ciągle mieszając dodać mąkę i mieszać chwilę aby nie było grudek. Zdjąć z ognia i wolno wlewać mleko ciągle mieszając. (W razie powstania grudek trzeba przetrzeć masę przez gęste sito.) Wstawić z powrotem na gaz i gotować jeszcze – ciągle mieszając – 2-4 minuty aż masa zgęstnieje. Zestawić z ognia i dodać starty parmezan, wszystko wymieszać. Wylać na wierzch zapiekanki.



Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation