Kuchnia

tarty zapiekanki na słono

Zapiekanka z łososiem ze szpinakiem i brokułami
Zapiekanka z łososiem – składniki:

500 g świeżego filetu z łososia norweskiego
1 kg ziemniaków
250 g szpinaku (u mnie świeży)
1 brokuł
2-3 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
300 ml śmietany (gęstej)
2 jajka
sól, pieprz, oliwa



Łososia myję, osuszam i kroję na mniejsze kawałki. Oprószam solą, pieprzem i skrapiam sokiem z cytryny. (Najlepiej wstawić go do lodówki na kilka godzin.)

Ziemniaki obieram i kroję w cienkie talarki. Opłukuję i wrzucam do gorącej osolonej wody na kilka minut, aż będą miękkie. Odcedzam i przelewam zimną wodą, odstawiam do osuszenia. Dzielę na dwie porcje.

Brokuł dzielę na mniejsze cząstki i obgotowuję w wodzie z dodatkiem soli i odrobiny cukru, odcedzam i przelewam zimną wodą.
Szpinak myję i podsmażam na odrobinie oliwy z posiekanym czosnkiem.

W wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym wykładam 1 warstwę ziemniaków, które oprószam solą i pieprzem. Na to wykładam kawałki łososia. Na łososia wykładam cząstki brokuła i szpinak.

Śmietanę mieszam z jajkami, doprawiam solą i pieprzem i wylewam na warstwę brokułowo-szpinakową. Na wierzch wykładam drugą warstwę ziemniaków i wierzch smaruję oliwą i lekko oprószam solą.

Piekę w temperaturze 160-170 stopni ok. godziny (do zrumienienia ziemniaków).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation