Kuchnia

tarty zapiekanki na słono

Przepis na rzymskie gnocchi - włoskie kulki gnocchi od UgotujmyTo.pl
Przepis na rzymskie gnocchi – składniki:

700 ml mleka
200 g semoliny (lub kaszy manny)
1 łyżeczka posiekanych świeżych listków bazylii
4 posiekane suszone pomidory z oliwy (opcjonalnie)
2 jajka – roztrzepane
55 g masła plus dodatkowo do posmarowania naczynia
85 g startego parmezanu
sól, pieprz i mąka

1. Mleko wlewamy do rondelka i bardzo podgrzewamy nie dopuszczając do wrzenia. Wsypujemy semolinę/kaszę mannę i cały czas mieszając podgrzewamy ok. 2 min aż zgęstnieje. Odstawiamy na bok.


2. Dodajemy – dobrze mieszając – bazylię, suszone pomidory, jajka i połowę masła i połowę parmezanu. Doprawiamy solą i pieprzem. Wymieszaną masę wylewamy do płaskiego naczynia lub na blachę do ciasta. Najlepiej naczynie wysmarować lekko oliwą. Wyrównujemy masę łyżką. Odstawiamy do wystygnięcia a następnie wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.



3. Naczynie w którym będziemy piec nasze gnocchi smarujemy masłem. Używając np. szklanki, którą najpierw maczamy w mące, wycinamy z naszej masy kółka. Wszystkie pozostałe części masy wkładamy na spód naszego naczynia i lekko obsypujemy parmezanem. Na wierzchu układamy nasze wycięte kółka. Rozpuszczamy pozostałe masło i smarujemy nim wierzch a następnie posypujemy pozostałym parmezanem.


4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 30-35 minut. Podajemy z ulubionym sosem pomidorowym lub jako dodatek do mięsa.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation