Kuchnia

serniczki

Sernik czekoladowy warstwowy mokka - UgotujmyTo.pl
Sernik czekoladowy – składniki:

Spód:

1,5 szklanki zmielonych ciastek Oreo /1,5 opakowania 154 g/
100 g rozpuszczonego masła

Masa:

2 łyżki i 1,5 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
1 łyżka gorącej wody
1/4 łyżeczki cynamonu-opcjonalnie
900 g serka kremowego w temp. pokojowej
1,5 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki
2 łyżeczki wanilii
4 jajka w temp. pokojowej
340 g czekolady

Polewa:

100 g czekolady
3 łyżki masła
Opcjonalnie: starta czekolada do dekoracji



1. Tortownicę o średnicy 23 cm najlepiej zabezpieczyć dwoma kawałkami/kwadratami grubej folii aluminiowej z których każdy powinien mieć bok około 40 cm. Chodzi o zabezpieczenie przed kąpielą wodną, żeby woda nie dostała się do ciasta. Z Ciastek Oreo usunąć krem i zmiksować je na drobne okruszki. Dodać rozpuszczone przestudzone masło, wymieszać i wyłożyć masę do tortownicy uklepując wszystko łyżką.


2. Kawę rozpuszczalną zmieszać z gorącą wodą i cynamonem, odstawić. Czekoladę – ja użyłam gorzkiej ale można zmieszać po połowie gorzką i mleczną – rozpuścić w kąpieli wodnej i zostawić do ostygnięcia.



3. W dużej misce zmiksować serek, cukier, wanilię i mąkę na jednolitą masę. Dodawać po trochu roztrzepane lekko jajka.


4. Podzielić masę na pół – u mnie masy nie są równe;) – i do jednej części dodać rozpuszczoną, wystudzoną czekoladę a do drugiej kawę zmieszaną z cynamonem.

5. Na spód wylać najpierw warstwę czekoladową, a na to warstwę kawową. Tortownicę, zabezpieczoną folią, wstawić do większej blaszki, do której wlać gorącej wody na wysokość około 2.5 cm. Wstawić całość-bardzo ostrożnie-do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni na 60-70 minut. Wyjąć ciasto z kąpieli wodnej, zdjąć folię i zostawić na kratce na 10 minut. Delikatnie nożem oddzielić brzegi ciasta od formy i zostawić do dalszego studzenia cały czas w tortownicy. Zimne ciasto włożyć do lodówki na noc. I dopiero następnego dnia zdjąć obręcz z tortownicy.



6.Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej i zostawić do przestudzenia a następnie polać ciasto. Udekorować dowolnie np. startą na tarce czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation