Kuchnia

serniczki

Sernik z rosą - Przepis na sernik pieczony à la sernik wiedeński
Sernik z rosą – składniki:

Ciasto:

250 g margaryny do pieczenia
3 żółtka
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 szklanki mąki

Masa serowa:

ok. 1 kg sera białego twarogowego (u mnie zmielony z wiaderka)
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
1opakowanie budyniu waniliowego ( minus 1 łyżka odłożona do piany)
1 opakowanie cukru waniliowego
2 szklanki mleka (przegotowanego zimnego)
sok z połowy cytryny

Pianka:

3 białka
1/2 szklanki cukru
1 łyżka proszku budyniowego



1. Wszystkie składniki ciasta zagnieść i wyłożyć na blachę (spód i boki) wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia.


2. Wszystkie składniki masy zmiksować a na koniec dodać zimne mleko. Wylać na ciasto (masa będzie dość płynna, ale tak ma być) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni na 45 minut.


3. Po 45 minutach pieczenia wykładamy na ciasto pianę ubitą z 3 białek i dadawanego wolno cukru a na końcu 1 łyżki proszku bydyniowego.



Pieczemy następne 15 minut. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto i odstawiamy do ostygnięcia podczas którego zrobią się na wierzchu krople wyglądające jak rosa… stąd nazwa Sernik „Złota rosa” :)

Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation