Kuchnia

tarty wytrawne

tartaletka z kurkami
• spód:
• 200 g mąki
• 60 g masła, roztopionego
• 1 jajko
• 1 łyżeczka soli
• 1 torebka suszonych drożdży (7 g)
• nadzienie:
• 450 g kurek + kilka najładniejszych do dekoracji
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1/2 cebuli, pokrojonej w drobną kosteczkę
• 1 łyżka masła
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
• 1 łyżeczka suszonego tymianku
• 2 jajka
• 150 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%
• 2 garście (około 150 g) sera żółtego (o łagodnym smaku, najlepiej królewski)
• dekoracja:
• gałązki świeżego tymianku
etapy przygotowania
• 1
spód:
mąkę przesiać do miski, dodać roztopione masło, jajko, sól, drożdże. wyrobić ciasto, dodając 5 - 6 łyżek ciepłej wody. ciasto wygniatać przez 15 minut (mieszadłem miksera - 10 minut). rozwałkować na placek większy niż średnica formy, wyłożyć nim dno i boki formy. wstawić do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.
• 2
nadzienie:
kurki oczyścić i w razie potrzeby szybko opłukać, bardzo dokładnie osuszyć. na większej patelni, na 1 łyżce oliwy zeszklić cebulę, mieszając od czasu do czasu, nie rumienić. dodać kurki i smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut. na koniec dodać 1 łyżkę masła, doprawić solą oraz pieprzem. ostudzić. piekarnik nagrzać do 200 stopni. jajka roztrzepać lub przez chwilę zmiksować. odłożyć około 1/3 roztrzepanych jajek, a resztę wymieszać ze śmietaną, doprawić solą oraz sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu i suszonego tymianku. tarty wyjąć z lodówki i wstawić na 2 minuty do piekarnika. na dno tart wyłożyć kurki, zalać masą z jajek i śmietany, posypać tartym serem. brzegi ciasta posmarować odłożonym roztrzepanym jajkiem, resztą skropić wierzch tarty. wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. następnie na środku tarty ułożyć odłożone do dekoracji kurki i piec jeszcze przez kolejne 15 minut. posypać świeżym tymiankiem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation