Kuchnia

tarty wytrawne

Flarn (tarta z płatków owsianych) z gruszką, szpinakiem i serem pleśniowym

Ciasto:
150 ml płatków owsianych
150 ml mąki pszennej
125 g masła
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki bardzo zimnej wody
Nadzienie:
1/2 kg świeżego szpinaku
duża gruszka
100 g sera Lazur
120 g sera camembert
3 jajka
100 ml śmietany
sól
pieprz
rozmaryn

Płatki owsiane, mąkę, sól i masło wyrabiamy mikserem, nakładką z nożykiem. Dodajemy stopniowo wodę, do momentu gdy ciasto zacznie się formować. Zagniecione ciasto wkładamy na godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na wysmarowane masłem naczynie do tarty (średnica ok. 25 cm). Obciążamy ciasto fasolą, orzechami laskowymi (nie wybrzuszy się podczas pieczenia) i wstawiamy do pieczenia na 15 minut. Szpinak opłukać, usunąć łodygi, włożyć na suchą patelnię i dusić 2 minuty aż zwiędnie. Odcisnąć nadmiar wody, posiekać, doprawić solą i pieprzem. Jajka roztrzepać ze śmietaną, dodać rozdrobnione sery, rozmaryn, sól i pieprz. Gruszki pokroić w półplasterki. Masę jajeczną wlać na podpieczony spód, ułożyć szpinak i gruszki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut, do momentu aż masa zastygnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation