Kuchnia

Uwielbiam Chłodniki

Letni chłodnik pomidorowy z brzoskwinią

Składniki: 800 g pomidorów z puszki lub świeżych, 1 cebula, 4 połówki brzoskwiń z puszki, 200 ml bulionu warzywnego lub wody, 4 liście bazylii, 50 ml oliwy z oliwek, tabasco lub ostra papryka, sól, pieprz.

Przygotowanie: Cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie, następnie dodaj pomidory i bulion. Pomidory świeże przed dodaniem sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Zupę gotuj około 20-30 minut. Po tym czasie dopraw całość solą, pieprzem i tabasco lub ostrą papryką, a następnie zmiksuj i odstaw do ostygnięcia. Chłodnik podawaj schłodzony lub w temperaturze pokojowej, z dodatkiem pokrojonej brzoskwini i bazylii.
Przygotowanie: 30 minut
Czas smażenia i gotowania: 40 minut
Porcja dla 4 osób
Wartość energetyczna jednej porcji potrawy,
bez dodatków, wynosi ok. 180 kcal.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation