Kuchnia

Uwielbiam Chłodniki

Chłodnik pomidorowo-paprykowy



(dla 4-6 osób)



Składniki

1 kg dojrzałych pomidorów lub 2 małe puszki pomidorów w zalewie
1 por
2 ząbki czosnku
kawałek (ok. 1 cm) świeżego imbiru
1 serce selera naciowego z liśćmi
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 l bulionu warzywnego
2 czerwone papryki
sól pieprz
1 pęczek pietruszki



Sposób przygotowania

Sparzone, obrane i oczyszczone pomidory kroimy w kostkę. Pora, czosnek, imbir i selera grubo siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pomidory, łyżeczkę tymianku i bulion. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 30 minut. Papryki grillujemy, zdejmujemy spaloną skórę, wyrzucamy nasiona. Jedną paprykę kroimy w paseczki, drugą wrzucamy do gotowej zupy i miksujemy. Przyprawiamy i schładzamy w lodówce. Natkę i resztę tymianku siekamy, rozkładamy w tacy do kostek lodu, zalewamy wodą i zamrażamy. Zupę podajemy z kostkami lodu i paseczkami papryki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation