Kuchnia

Kulinaria

Dietetyczny sernik czekoladowy z gruszkami

Przepis na małą blaszkę ( u mnie w formie keksowej)

pół kilograma sera chudego (ja użyłam Emilki 0,5%, do kupienia w Netto)
3 łyżki kakao odtłuszczonego
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
10-12 łyżek cukru brzozowego lub białego cukru
3 jaja (osobno białka i żółtka)
2 gruszki

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Żółtka utrzeć z ksylitolem/ cukrem, dodać twaróg, kakao i skrobię ziemniaczaną, a następnie całość zmiksować aż do połączenia składników. Ostrożnie wmieszać drewnianą łyżką pianę z białek. Do formy nałożyć połowę ciasta, nakryć kawałkami gruszek i zalać resztą ciasta. Piec około 80 minut w 160 stopniach. W połowie czasu pieczenia sernik przykryć folią aluminiową aby się nie spiekł z wierzchu. Po upływie czasu pieczenia wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik na 15 minut w cieple, później uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy kolejną godzinę, a następnie ciasto wyjmujemy. Sernik musi leżeć minimum 3 godziny w lodówce.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation