Kuchnia

Kulinaria

Domowe mleczko kokosowe Przygotowanie (ok. 500 ml mleczka):

•ok. 3/4 szklanki wiórków kokosowych / pokrojony w kawałki kokos zalewamy wrzątkiem (tak, aby była pełna szklanka) i odstawiamy to na noc lub na min. 2 godziny
•rano dolewamy do tego ok. pół szklanki wrzątku i całość porządnie blendujemy
•następnie przelewamy to przez gazę do innego naczynia dokładnie wyciskając płyn z wiórków
•wiórki ponownie wrzucamy do naczynia w którym blendujemy, dolewamy znowu ok. pół szklanki gorącej wody i całość dokładnie blendujemy przez kilka minut
•ponawiamy zabieg z przelewaniem płynu przez gazę i wyciśnięciem wiórków
Tak naprawdę można to zrobić za jednym blendowaniem (od razu dodając więcej wody), ale porównywałam wiele różnych przepisów i ostatecznie postanowiłam wypróbować takie rozwiązanie (podobno mleko jest wtedy bardziej „esencjonalne”).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation