Kuchnia

Kulinaria

PIZZA Z PESTO, SZPINAKIEM I GRANATEM

Składniki na ciasto:

350 g mąki pszennej
7 g suszonych drożdży
250 ml letniej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy z oliwek

Dodatki

garść liści młodego szpinaku
ulubione pesto
oliwa z oliwek
pestki z jednego granata
kulka mozarelli
mała słodka cebulka

Przygotowanie:

Drożdże wraz z cukrem sypiemy do miski, wlewamy 50 ml letniej wody, dobrze mieszamy i pozostawiamy na ok. 15-20 minut, aż zaczną się pienić. Mąkę z solą wysypujemy na blat, robimy wgłębienie i wlewamy w nie spienione drożdże, łyżkę oliwy i pozostałą wodę (powinna być letnia). Mieszamy składniki, podsypujemy mąką i wyrabiamy ciasto ok. 5-6 minut, aż stanie się gładkie. Przekładamy ciasto do miski, przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie przez ok. 2 minuty, dzielimy na dwie części i cienko rozwałkowujemy.

Placki cienko smarujemy pesto i układamy na nich cześć liści bazylii. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 200 stopni na ok. 15 minut. Po upieczeniu posypujemy cieniutkimi kółeczkami cebuli, pestkami granata i dekorujemy świeżymi listkami szpinaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation