Kuchnia

Bardziej wytrawnie

Pikantne placki ziemniaczane


Składniki:
(ilość na 3 osoby)
3 średniej wielkości ziemniaki (330g)
1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego + 6 łyżeczek wody
3 łyżki mąki
szczypta soli morskiej
1-2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 szczypta ostrej papryki
mały pęczek szczypiorku


Przygotowanie:


W kubku łyżeczkę siemienia lnianego zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut, aż spęcznieje. W tym czasie dokładnie szorujemy ziemniaki (możemy obrać, ale ja tego nie robię, w końcu skórka jest bardzo zdrowa :)) i ścieramy na tarce, na dużych oczkach. Szczypiorek drobno siekamy.

W misce łączymy starte ziemniaki, z szczypiorkiem, mąką, spęczniałym siemieniem lnianym, przyprawami i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i łyżką wykładamy masę, odrobinę ją "uklepując" i formując ją w placek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation