Kuchnia

Bardziej wytrawnie

Kuskus z pastą Ajvar

Składniki (na 3 porcje):
opakowanie kaszy kuskus
mała cukinia (0,3kg)
słoiczek pasty Ajvar
2 małe kiełbaski (np. Śląskie)
garść słonecznika
odrobina oleju do smażenia
sól, pieprz

Cukinię myjemy i kroimy w kostkę (mała cukinia nie wymaga obierania ze skóry ani wykrawania gniazda nasiennego). Wrzucamy na rozgrzany olej (wystarczy odrobina). Kiełbaski kroimy w kostkę i dodajemy do cukinii. Smażymy ok. 2-3 minuty, a następnie dokładamy sos ze słoiczka. Całość dusimy ok. 5 minut . W międzyczasie kuskus wsypujemy do miski, zalewamy lekko osolonym wrzątkiem (0,5cm powyżej poziomu kaszy) i czekamy 5 minut aż napęcznieje. Do sosu na patelni dodajemy kaszę i całość mieszamy. (Jeśli mamy małą patelnię, najlepiej wrzucić kaszę do większego naczynia i wymieszać z sosem.) Na talerzu posypujemy danie prażonym (lub nie) słonecznikiem*.

*słonecznik prażymy na suchej patelni do momentu aż zacznie się rumienić
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation