Kuchnia

Grill

Składniki:
Kilka kromek jasnego chleba lub pokrojona w 1 cm kromki pszenna bułka
Oliwa z oliwek
1 duży pomidor
2 ząbki czosnku
Kilka czarnych oliwek (pokrojonych w małe kółeczka)
Suszona bazylia
Sól i pieprz

Kromki chleba lub bułki skrapiamy dość obficie oliwą i kładziemy na rozgrzaną patelnię lub wkładamy do piekarnika. Czekamy aż staną się złociste. Takie chrupiące grzanki nacieramy obranym ze skóry i przekrojonym na pół ząbkiem czosnku.
Pomidora kroimy w kostkę i wrzucamy do miski (można wcześniej obrać pomidora ze skóry).
Do pokrojonych pomidorów dodajemy jeden bardzo drobno posiekany ząbek czosnku i oliwki.
Zawartość miski skrapiamy oliwą z oliwek oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku, a następnie mieszamy.
Na przygotowane kromki nakładamy pomidorową mieszankę i posypujemy suszoną bazylią. Można również posypać grzanki tartym parmezanem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation