Kuchnia

Grill

Pieczony bakłażan z kurczakiem i mozzarellą

1 mały bakłażan
1 mała pierś z kurczaka (ok 100g)
1/2 białej cebuli
1/3 czerwonej papryki
70 g mozzarelli light
sól
pieprz
chili
czubryca czerwona
zioła prowansalskie



Kurczaka przyprawiamy co najmniej kilka godzin przed przygotowaniem dania - kroimy go w drobną kostkę, nacieramy solą, chili i zasypujemy dużą ilością czubrycy czerwonej, a następnie chowamy do lodówki.

Kiedy mięso już wyraźnie przejdzie aromatem przypraw, podsmażamy je razem z drobno posiekaną cebulką i pokrojoną w kostkę papryką. Możemy wlać na patelnię odrobinę wody i chwilę poddusić. Zawartość patelni przyprawiamy pieprzem i odrobiną ziół prowansalskich.




W między czasie bakłażana przekrawamy w pół i wydrążamy na małe "łódeczki", do których następnie wsadzamy gotowy farsz.

Na dużych oczkach tarki ucieramy mozzarellę i posypujemy nią obie połówki.





Pieczemy w temperaturze 170 stopni około 35 minut, przed wyjęciem sprawdzamy czy kabaczek jest wystarczająco miękki w środku (skóra będzie wciąż dość twarda).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation