Kuchnia

czekoladki, cukierki

pralinki z kremem earl grey

Składniki:

- 100 g mlecznej czekolady

- 1 torebka herbaty Dilmah Earl Grey

- 30 g białej czekolady

- 30-50 ml wrzątku

- 1/2 łyżeczki żelatyny

W kąpieli wodnej lub w mikrofalówce rozpuszczamy 2/3 mlecznej czekolady. Roztopioną czekoladą smarujemy wnętrze foremek na pralinki – dno i ścianki (mi w wypełnieniu foremek-gwiazdek pomogła wykałaczka). Foremkę wstawiamy do zamrażalnika.

W tym czasie we wrzątku rozpuszczamy żelatynę, wrzucamy białą czekoladę, mieszamy szybko, aż się rozpuści i na końcu dodajemy torebkę herbaty. Odstawiamy do przestudzenia. Torebkę herbaty wyciągamy po paru minutach i pilnujemy by masa lekko zgęstniała, ale dalej miała płynną konsystencję.

Z zamrażalnika wyciągamy formę do pralinek i napełniamy wnętrze czekoladki, zostawiając troszkę miejsca na przykrycie pralinek spodnią warstwą czekolady. Ponownie wstawiamy do zamrażalnika.

Po paru minutach rozpuszczamy pozostałą czekoladę, wyjmujemy pralinki i wypełniamy foremkę do pełna czekoladą. Ponownie wstawiamy do zamrażalnika. Po paru minutach czekoladki są gotowe do jedzenia :) Jeśli jakimś cudem nie zostaną zjedzone od razu – przechowujemy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation