Kuchnia

Sosy

Sos Arrabiata
Składniki:

1 łyżeczka oliwy z oliwek
1,5 dużej cebuli
5-8 ząbków czosnku
1/2 szklanki czerwonego wina
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii (dałam 1 łyżkę suszonej)
400g passaty pomidorowej
sól i pieprz do smaku
1/2 - 1 mała papryczka chilli
Cebulę obieramy i tniemy w kostkę, czosnek przepuszczamy przez praskę, papryczkę siekamy. Odkładamy na bok. W sporym rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek i przesmażamy na niej cebulę z czosnkiem, zalewamy winem, a następnie dodajemy pozostałe składniki. Całość gotujemy przez około 20 minut bez przykrycia aby sos odrobinę odparował. Doprawiamy solą i pieprzem i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation