Kuchnia

SPIŻARNIA

Dżem z czarnego agrestu

Składniki:
- 1 kg agrestu
- 300 g cukru

Przygotowanie:
owoce umyć odsączyć - agrest obrać z szypułek i ogonków,
połowę owoców, które mają być użyte na dżem zmiażdżyć, zasypać cukrem i zostawić na kilka godzin
gotować na słabym ogniu aż masa zacznie gętnieć, wówczas dodać resztę całych owoców i gotować, w czasie gotowania mieszać
dżem uważać za gotowy, gdy kropla przeniesiona na zimny spodek krzepnie
gorący dżem kłaść do słoików, ja swoje zapakowałam w słoiki Weck-a, więc musiałam dodatkowo zapasteryzować, jeśli nakładacie je do zwykłych zakręcanych słoików typu twist, wystarczy dobrze zakręcić, zostawić do ostygnięcia
przechowywać w suchym i chłodnym pomieszczeniu
[http://mojetworyprzetwory.blogspot.com]
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation