Kuchnia

SPIŻARNIA

KONFITURA BRZOSKWINIOWA Z MALINAMI I JEŻYNAMI

Składniki (na 4 małe słoiczki):
[przepis własny]
750 g brzoskwiń (waga po wypestkowaniu), pokrojonych w grubsze kawałki
300 g malin
250 g jeżyn
200 g cukru (lub więcej do smaku)
W garnku umieszczamy wszystkie owoce, zasypujemy cukrem. Odstawiamy na kilka godzin lub na całą noc, aż owoce puszczą sok. Stawiamy garnek na gazie (zawsze ustawiam go na najmniejszej mocy najmniejszego z palników) i gotujemy pierwszego dnia przez godzinę. Kolejnego dnia gotujemy ją kolejną godzinę. Trzeciego dnia gotujemy do otrzymania preferowanej konsystencji. Mi zajęło to 30 minut. Gorącą konfiturę przekładamy do suchych i wyparzonych wcześniej słoików. Pasteryzujemy przez 10 minut.

*pomiędzy gotowaniem zimną konfiturę najlepiej odstawić do lodówki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation