Kuchnia

kulinarnie w słoiku zamknięte - przetwory

Dżem brzoskwiniowy z wanilią i miodem

Składniki:
- 5-6 dużych brzoskwiń
- sok z 2 pomarańczy
- sok z połówki cytryny
- 2 łyżki miodu lipowego
- 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub ziarenka z ½ laski wanilii)

Brzoskwinie umyj, przekrój na pół i wyjmij pestki. Pokrój każdą połówkę wzdłuż na 4 części. Na dużej patelni lub w dużym rondlu podgrzej soki i dołóż brzoskwinie. Duś ok. 30 minut. Kiedy owoce zaczną puszczać sok dodaj miód i pastę waniliową Przykryj pokrywką i na malutkim ogniu duś owoce 2-2,5 godziny. Zmiksuj wszystko na gładko (lub jeśli lubisz zostaw w kawałkach), zagotuj jeszcze raz i przekładaj do słoików. Zakręcaj gorące. Nie wiem ile dżem może postać, bo jeszcze nigdy nie postał dłużej niż 2 tygodnie :) Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation