Kuchnia

kulinarnie w słoiku zamknięte - przetwory

surówka z białej kapusty w słoikach

Surówka: 2 kg białej kapusty, 2 marchwie, 2 papryki, i główka czosnku, ½ szklanki oleju

Kapustę myjemy, szatkujemy. Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce, o dużych oczkach. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda, a miąższ kroimy w paseczki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez prasę do czosnku. Te składniki starannie mieszamy.

Zalewa: ¾ szklanki octu (10%), 1 i ½ szklanki wody, 1 szklanka cukru, 2 łyżki soli

Składniki na zalewę wlewamy do garnka, i gotujemy. Po zagotowaniu zalewamy
nią wymieszaną surówkę. Zostawiamy na noc, a rano wlewamy do niej olej i mieszamy.
Wkładamy do słoików (ale nie pasteryzujemy!). przechowujemy w lodówce do 2
miesięcy.



Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation