Kuchnia

Gotowanie

PIZZA PIERÓG. Pizza calzone z pieczarkami i salami

Składniki na 2 pizze:

Ciasto

400 g mąki

2-3 dag drożdży (daję na oko)

1/2 łyżeczki soli

1/8 szklanki ciepłego mleka

1/2 łyżeczki cukru

1/4 szklanki oliwy

woda w ilości potrzebnej do uzyskania dobrej konsystencji ciasta

Sos

słoiczek koncentratu pomidorowego

2 łyżki oliwy

łyżka octu balsamico

sól, pieprz, czosnek (może być granulowany)

oregano

łyżeczka cukru

Nadzienie

500 g pieczarek

1 cebula

sól, pieprz

oliwa z oliwek

salami

starty ser żółty

Przygotowanie ciasta:

Rozrób drożdże w ciepłym (nie gorącym!) mleku, dodaj łyżeczkę mąki i cukier. Postaw zaczyn w ciepłym miejscu do momentu, aż się spieni. Do naczynia wsyp mąkę, sól, wlej zaczyn drożdżowy i oliwę, wymieszaj składniki. Dodawaj stopniowo wodę w takiej ilości, aby ciasto nie było ani za twarde, ani za miękkie. Następnie dobrze wyrób (ja wyrabiam przez około 5-7 minut w robocie kuchennym). Włóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (powinno podwoić swoją objętość).

Przygotowanie sosu:

W rondelku zmieszaj koncentrat, oliwę, ocet i resztę składników, lekko podgrzej.

Przygotowanie nadzienia:

Posiekaj pieczarki i pokrój cebulę. Zeszklij cebulę na oliwie, dodaj pieczarki i uduś do miękkości, aż odparuje woda. Dopraw solą i pieprzem.

Przygotowanie pizzy:

Ciasto podziel na 2 części, każdą z nich rozwałkuj na okrągły placek. Umieść placki na blasze wyłożonej papierem. Posmaruj placki sosem, uważając, aby nie usmarować brzegów. Następnie na połowie każdego placka ułóż pieczarki i salami, posyp serem żółtym (nadzienia może - a nawet powinno - być dużo). Szybkim ruchem złóż placek na kształt pieroga, posmaruj brzegi oliwą i dokładnie sklej. Wierzch również dobrze posmaruj oliwą. Wstaw pizze do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na około 25-30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation