Kuchnia

ZUPY

Zupa z trzema rodzajami fasoli, pomidorami na wędzonym boczku i kiełbasce chorizo - Blog kulinarny Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza - Gotowanie z pasją - Niepowtarzalne przepisy

Składniki:
(przepis na 4 porcje)

2 puszki mieszanki fasoli (ok. 400 g)
250 g wędzonego boczku
150 g kiełbaski chorizo
2 puszki posiekanych pomidorów (ok. 400 g)
2 cebule
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
3 szklanki bulionu
4 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka kminku
4 łyżki natki pietruszki
sól, pieprz

Przygotowanie:

Usunąć z boczku skórę, pokroić w kostkę wraz z chorizo, a następnie zalać bulionem i gotować na małym ogniu przez 1 godzinę. Obrać cebulę, posiekać w kosteczkę i zeszklić na maśle. Dodać do wywaru pomidory z puszki, wyciśnięty czosnek, podsmażoną cebulę, kminek oraz koncentrat pomidorowy i doprawić solą i pieprzem do smaku, a następnie gotować przez 20 minut. Na sam koniec dodać fasolkę z puszki i podgrzewać jeszcze przez 10 minut. Posiekać natkę pietruszki i podawać zupę nią posypaną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation