Kuchnia

ZUPY

Zupa krem z kurek

Co najlepiej podkreśla smak grzybów. Tu Was zaskoczę - sos sojowy. Doskonały do każdego typu dań z grzybami. Zatem i tutaj go nie żałujemy.

Męczarnią jest czyszczenie kurek. Polecam uprzednio przesiać piach na sicie o grubych oczkach, niczym poszukiwacze skarbów w rzekach oddzielają kamyczki od złota. Następnie kurki wrzucamy na kilka sekund do wody, aby pozostały piach opadł na dno. Wyjmujemy je delikatnie rękoma. Ostatnim krokiem jest zblanszowanie ich - wrzucamy kurki na 20 sekund do wrzątku i wyjmujemy.

Poznacie wspaniały smak zupy krem z kurek z domowej roboty groszkiem ptysiowym i kleksem śmietanki.

Składniki:
0,5 kg kurek
1 l bulionu drobiowego
2 duża cebula
2 ząbki czosnku
8 łyżek sosu sojowego
sól, pieprz, cukier
natka pietruszki
pół kieliszka białego wina
gałka muszkatołowa
200 ml śmietanki 30%
ew. groszek ptysiowy
masło
olej
Przepis
Poza sezonem na świeże kurki, można wykorzystać z mrożonych. Jest jednak jedno ale. Posiadają one specyficzną goryczkę. Pozbywamy się jej obgotowując je w mleku przez 20 minut.



W rozgrzanym garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła i 2 łyżki oleju. Gdy tłuszcz będzie gorący dodajemy drobno posiekaną cebulę. Szklimy kilka minut wraz ze szczyptą cukru dla lekkiej karmelizacji i wydobycia słodyczy cebuli.

Następnie wsypujemy oczyszczone kurki. Smażymy całość ok. 5 minut, po czym wyciskamy 2 ząbki czosnku, lekko mieszamy i od razu wlewamy białe wino. Po 3 minutach alkohol powinien już wyparować. Zatem dodajemy do grzybów bulion drobiowy i doprawiamy naszą zupę solą, pieprzem, odrobiną gałki muszkatołowej oraz sporą ilością sosu sojowego.

Zupę krem z kurek gotujemy ok. 15 minut, po czym całość blendujemy mikserem. Następnie wlewamy śmietankę 30%, mieszamy i prawie zagotowujemy. Na sam koniec wsypujemy posiekaną drobno natkę pietruszki i pałaszujemy z groszkiem ptysiowym. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation