Kuchnia

PIZZA & CALZONE + Pierogi

Pizza rolls ze szpinakiem i feta | Blog kulinarny

Składniki:

na 20 pizza rolls

600 g mąki orkiszowej
100 g mąki orkiszowej, pełnoziarnistej
500 ml ciepłego mleka
30 g färsk jäst
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
6 suszonych pomidorów
250 g świeżego szpinaku
200 g feta
100 g parmezanu, startego
sól i pieprz do smaku
4 łyżki sosu pomidorowego, tutaj przepis
1 łyżka oliwy
roztrzepane jajko do posmarowania
2 łyżki sesamu do posypania

Wykonanie:

Podgrzej mleko i rozpuść w nim drożdże. Wsyp mąkę do naczynia asystenta kuchennego lub innej miski jeśli masz zamiar zagniatać ciasto ręcznie, dodaj mleko z drożdżami, oliwę, pokrojone suszone pomidory i sól. Wyrób gładkie ciasto i pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut pod przykryciem i w ciepłym miejscu.
Szpinak poszatkuj, jeśli jest duży i podsmaż na oliwie wraz z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem i sosem pomidorowym. Pamiętaj, że ser feta jest słony, więc nie przesadzaj z solą.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj w prostokąt o grubości 1 cm. Rozłuż równomiernie szpinak, pokrusz ser i polyp wszystko stratum parmezanem. Zroluj i pokrój na 2 cm szerokości kawałki.
Ułóż pizza bułeczki na blaszy wyłożonej pergaminem. Posmaruj jajkiem i posyp sezamem. Zostaw jeszcze ras do wyrośnięcia na 20 minut.
Piecz na 225ºC (termoobieg) przez 13 minut. Pyszne pizza rolls , które można jeść na ciepło i zimno.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation