Kuchnia

PIZZA & CALZONE + Pierogi

Ciasto na pierogi - przepis podstawowy


Ciasto jest uniwersalne - sprawdzi się zarówno w pierogach na słono, jak i na słodko. Szybkie i łatwe w wyrabianiu, bezproblemowe w późniejszym lepieniu pierogów. Co najważniejsze, daje się cienko rozwałkować, a przy tym nie się nie rozrywa - tak podczas formowania, jak i gotowania. Ponadto jest mięciutkie i delikatne. Przepis zdecydowanie godny polecenia.



Składniki na ciasto na pierogi:

3 szklanki mąki pszennej
szklanka gorącej wody (zagotowanej, ale nie wrzącej)
jajko
łyżka oleju rzepakowego + kilka łyżek do wody, w której będą się gotowały (by się nie posklejały)



1. Mąkę przesiać do dużej miski, po czym dodać pozostałe składniki i wszystko razem zagnieść.

2. Ciasto cienko rozwałkować, a następnie wycinać z niego okręgi. Na każdy nakładać ok. łyżki farszu i zlepiać dociskając brzegi - pomocne są urządzenia do robienia pierogów (do kupienia za grosze, a ułatwiają i przyspieszają wykrawanie i lepienie).

3. Pierogi wrzucać pojedynczo na wrzącą wodę z dodatkiem 3-4 łyżek oleju i gotować (od ponownego doprowadzenia wody do wrzenia) aż do wypłynięcia na wierzch - ok. 3 minut.

4. Po ugotowaniu układać pojedynczo na talerzach czy kratce, by się nie posklejały. Kiedy wystygną, można je umieścić w plastikowym pojemniku i przechowywać do kilku dni w lodówce.



Pierogi z farszem ziemniaczanym:

ok. 60 dag ugotowanych ziemniaków, ugniecionych
duża cebula, posiekana i podsmażona
150-200 g boczku, pokrojonego i podsmażonego
sól i pieprz do smaku
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation